« terug naar vorige pagina

Depressie

Verdrietig zijn of ‘een dip hebben’ is een normale reactie op ervaringen die schokkend, stressvol of moeilijk zijn; die gevoelens gaan gewoonlijk vanzelf over. Als u last heeft van een depressie, bent u niet ‘gewoon’ verdrietig of boos.
U heeft te maken met een intens gevoel van aanhoudend verdriet, hulpeloosheid en hopeloosheid. Daarbij krijgt u te maken met slapeloosheid, energieverlies of allerlei lichamelijke klachten.

Uit onderzoek blijkt dat de behandeling van depressie beter kan. Zo krijgt maar liefst zeventig procent van de patiënten medicijnen voorgeschreven, waarvan tegelijkertijd veel patiënten te vroeg met hun medicatie stoppen.

Verder is het soms moeilijk om depressie te herkennen en wordt er nog maar weinig gebruik gemaakt van andere, lichtere behandelmogelijkheden. Ook de wachtlijsten vormen een probleem.

Om deze problemen op te lossen zijn landelijk de zogenaamde ‘doorbraakprojecten’ gestart.

Doel van het project is om de patiënten die depressief zijn zo adequaat en snel mogelijk te behandelen. Een snelle diagnose en de start van de behandeling zijn belangrijk om erger te voorkomen.

Het streven is om iedere patiënt maximaal drie weken te laten wachten op de eerste behandeling. Daarnaast is het streven om maximaal tien procent door te verwijzen naar de tweede lijn, waar een zwaardere behandeling wordt geboden.