« terug naar vorige pagina

Coronavirus

Actuele informatie over vaccinaties tegen COVID-19


20-04-2021

Vanaf begin mei uitnodiging naar ‘griepprik-groep’ tussen 18-60 jaar

Mensen met een medisch risico, de zogenaamde griepprik-groep onder de 60 jaar, worden vanaf begin mei door de huisarts uitgenodigd voor een coronavaccinatie. Met deze uitnodiging kunnen zij een vaccinatieafspraak maken bij de GGD. Mensen uit deze groep worden gevaccineerd met het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna.


15-04-2021

Vanaf 20 april krijgen mensen geboren in 1952 een uitnodiging voor coronavaccinatie

Bent u geboren in 1952? Dan ontvangt u vanaf 20 april een uitnodiging van het RIVM voor de COVID-19 vaccinatie. U kunt nu alvast zonder uitnodiging een afspraak inplannen via www.coronavaccinatie-afspraak.nl


17-03-2021

Vanaf 17 maart krijgen medische hoog-risicogroepen een brief met vaccinatie informatie van hun ziekenhuis

Vijf groepen patiënten met een medisch risico krijgen tussen 17 en 26 maart een uitnodiging voor een coronavaccinatie. Het gaat om vier groepen patiënten van wie het afweersysteem niet goed werkt. Ook mensen met een neurologische aandoening waardoor de ademhaling is aangetast krijgen een uitnodiging. Zij hebben een extra groot risico om ernstig ziek te worden of te overlijden door COVID-19. De patiënten ontvangen de uitnodiging via het ziekenhuis waar zij onder behandeling staan. Het gaat om ongeveer honderdduizend mensen. Zij worden gevaccineerd met het vaccin van Moderna.

Bron: RIVM


08-03-2021

Vanaf 9 maart krijgen 75 t/m 79 jarigen een brief met vaccinatie informatie van het RIVM

Valt u binnen de leeftijdscategorie 75 t/m 79? Dan ontvangt u tussen 9 en 23 maart een uitnodiging van het RIVM voor de COVID-19 vaccinatie. In deze brief staat alle informatie over hoe u zelf een afspraak kunt maken bij de GGD voor de vaccinatie. Er wordt van oud naar jong gewerkt, dus de 79-jarigen ontvangen als eerste de uitnodiging.

Bron: RIVM


11-02-2021

Wanneer ben ik aan de beurt voor een vaccinatie?

Wilt u weten wanneer u aan de beurt bent voor een Coronavaccinatie? Hieronder kunt u aflezen in welke categorie u valt of klik op de afbeelding om het bestand te vergroten/downloaden:

Bron: Rijksoverheid

Versie: 5 februari


05-02-2021

Vanaf 5 februari krijgen 80 t/m 84 jarigen een brief met vaccinatie informatie van het RIVM

Valt u binnen de leeftijdscategorie 80 t/m 84? U ontvangt binnenkort (tussen 5 februari en begin maart) een brief van het RIVM met daarin alle informatie over hoe u een afspraak kunt maken bij de GGD voor de COVID-19 vaccinatie. Er wordt van oud naar jong gewerkt dus de 84-jarigen krijgen als eerste de uitnodiging.

Bron: Hadoks/GGD


29-01-2021

GGD start vaccineren leeftijdscategorie 85 t/m 89

Vandaag ontvangen de eerste 50.000 mensen uit de groep 85 tot en met 89 jaar een uitnodiging van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu voor een coronavaccinatie. Zij kunnen vervolgens zelf een afspraak voor vaccinatie maken via het GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst -callcenter. In de GGD-vaccinatielocatie krijgen ze het coronavaccin van BioNTech/Pfizer toegediend. Ook morgen en komende week worden nog uitnodigingen verstuurd naar de 85-89-jarigen. In totaal krijgen ongeveer 258 duizend mensen een uitnodiging.

Mensen in de leeftijd van 85 tot en met 89 jaar die in een (zorg)instelling wonen krijgen een uitnodiging van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . Zij krijgen ook een uitnodiging vanuit hun instelling of huisarts (met uitzondering van bewoners in aanleunwoningen). De bewoners in instellingen kunnen een afspraak maken met de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  als zij zelfstandig, eventueel onder begeleiding van een naaste, naar een GGD-vaccinatielocatie kunnen reizen. Anders kunnen zij ingaan op de uitnodiging van de instelling of de huisarts.

Goede start vaccineren 90-plussers

Eerder deze week ontvingen de eerste thuiswonende 90-plussers een uitnodiging voor een vaccinatie. Zij kregen de uitnodiging via hun huisarts, die bekeek of zij mobiel genoeg zijn om zelf naar een GGD-vaccinatielocatie te gaan. Sneller dan verwacht konden de eerste 90-plussers dinsdag 26 januari al door de GGD worden gevaccineerd. Bovendien lijkt de bereidheid onder deze groep om een prik te halen op een GGD-vaccinatielocatie, erg hoog. In Nederland wonen circa 90 duizend 90-plussers thuis.

Bron: https://www.rivm.nl/nieuws/uitnodiging-vaccinatie-85-89-jarigen-vanaf-vandaag-op-mat


22-01-2021

Volgorde vaccinatie voor mensen die niet in de zorg werken

Mensen die niet in de zorg werken worden vanaf 18 januari 2021 gevaccineerd tegen corona. Mensen met corona kunnen pas een vaccinatie krijgen als ze weer beter zijn. Kinderen en jongeren krijgen voorlopig geen vaccinatie.

Vanaf 18 januari 2021

Vanaf 25 januari 2021

 • Bewoners van kleinschalige verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een beperking met het vaccin van Moderna.
 • Thuiswonende, mobiele mensen van 90 jaar en ouder. Deze mensen krijgen vanaf 25 januari een uitnodiging. Prikken gebeurt op de GGD-priklocaties, met het vaccin van BioNTech/Pfizer.

Vanaf 1 februari 2021

Vanaf half februari 2021

Vanaf mei

 • Mensen van 18-60 jaar (zonder medische indicatie) met het AstraZeneca vaccin.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/volgorde-van-vaccinatie-tegen-het-coronavirus/volgorde-vaccinatie-voor-mensen-die-niet-in-de-zorg-werken


14-01-2021

Makkelijke uitleg Coronavirus

Wilt u graag een makkelijke uitleg over het Coronavirus en vaccinaties? Bekijk dan de website www.corona.steffie.nl


12-01-2021

Veelgestelde vragen vaccinaties

Heeft u vragen over de vaccinaties tegen het Coronavirus? Hieronder vindt u antwoorden op veel gestelde vragen:

Klik hier voor veelgestelde vragen over COVID-19-vaccinatie

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie


10-01-2021

Eerste fase vaccinaties: Zorgmedewerkers

Een vaccin tegen het coronavirus helpt om corona te bestrijden in Nederland. Vanaf 6 januari 2021 zijn de eerste Nederlanders gevaccineerd tegen corona. Dit gebeurt met een veilig en goed werkend coronavaccin van BioNTech/Pfizer. Op dit moment is de eerste vaccinatie-fase van kracht:

Eerste vaccinatie-fase Aantal (max.) Vaccin Waar
Medewerkers verpleeghuizen 269.000 BioNTech/Pfizer GGD-locatie
Medewerkes gehandicaptenzorg 178.000 BioNTech/Pfizer GGD-locatie
Medewerkers thuiszorg 166.000 BioNTech/Pfizer GGD-locatie
Medewerkers COVID-zorg 30.000 BioNTech/Pfizer Ziekenhuis
Bewoners verpleeghuizen en kleinschalige locaties 147.000 Moderna Woonlocatie
Mensen met een verstandelijke beperking in een instelling 85.000 Moderna Woonlocatie

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie


01-10-2020

Maatregelen Coronavirus

 • Blijf bij klachten thuis en laat u testen
 • Kom alleen
 • Draag een mondkapje
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen
 • Was uw handen
 • Hoest en nies in uw elleboog
 • Schud geen handen

Bel de huisarts of huisartsenpost als 1 of meer van deze punten voor u kloppen

 • u wordt in een paar dagen steeds zieker
 • u ademt steeds moeilijker (bijvoorbeeld bij het lopen)
 • u raakt steeds meer in de war
 • u heeft meer dan 3 dagen koorts (38 graden of hoger)
 • u bent ouder dan 70, u heeft een chronische ziekte of minder weerstand EN u krijgt koorts (38 graden of hoger)

Heeft u klachten die passen bij corona?

Blijf thuis en laat u zo snel mogelijk testen. Ga niet naar de huisarts toe. U kun telefonisch een testafspraak maken via 0800-1202. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand.

Fysiotherapeut – Diëtiste – Praktijkondersteuner

Ook voor andere zorg kunt u uiteraard nog steeds bij ons terecht:

 • De fysiotherapeuten en diëtiste: bel altijd eerst als u een afspraak wilt maken. De fysiotherapeut of diëtiste bepaalt samen met u waar en hoe de behandeling het beste plaats kan vinden.
 • De praktijkondersteuners blijven zorg voor patiënten met diabetes, astma en COPD, hart- en vaatziekten bieden. Dit geldt ook voor patiënten voor geestelijke ondersteuning en voor ouderen. De praktijkondersteuner bepaalt samen met u of u telefonisch kunt worden geholpen of dat u beter naar de praktijk kan komen.

Kijk voor de actuele adviezen en regelgeving voor kinderen op de de website van het RIVM of neem contact op met de GGD. Bij algemene vragen over COVID-19 bel 0800-1351 (vanuit het buitenland: +312 0205 1351) of kijk op de website van de rijksoverheid.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie

SHG volgt de richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid